Kleine tuinen.

Functionaliteit in combinatie met beleving, daar draait het om bij het ontwerpen van kleine tuinen. De kunst is om de kleine oppervlakte zo efficiënt mogelijk in te delen zodat er enerzijds een prettige leefruimte ontstaat, maar anderzijds ook een mooie smaakvol ingerichte tuin waarin beleving centraal staat. Door vervolgens te beredeneren vanuit de zichtlijnen vanuit huis en het interieur in lijn te brengen met het exterieur ontstaat er een leefruimte waarbij tuin en huis beide groter zullen ogen. Of u het gelooft of niet, goed ontworpen kleine tuinen kunnen zelfs uitnodigen om er een rondje in te wandelen.

U HOUDT NIET VOOR MOGELIJK HOEVEEL ER TE HALEN VALT UIT EEN KLEINE TUIN. GA NIET VOOR DE STANDAARD, MAAR LAAT IETS UNIEKS CREËREN EN UW VERWACHTINGEN OVERTREFFEN.

Elementen in kleine tuinen.

“Hoe maak ik mijn kleine tuin niet standaard en saai maar spannend en groot?” Een vraag die we vaak krijgen van bewoners. Er zijn talloze mogelijkheden om een tuin unieke elementen te geven. Juist in kleine tuinen komt de kwaliteit van ontwerpen naar voren. Enkele voorbeelden waaraan wij denken wanneer wij kleine tuinen ontwerpen:

– Door te werken met verschillende elementen in de breedterichting zorgen we ervoor dat de tuin niet in één oogopslag is te zien. Hierdoor lijkt de tuin nóg breder. Door vanuit de woning niet direct de hele tuin te kunnen overzien maakt het interessant om hem te verkennen.

– Hoogteverschillen in een tuin creëren spanning. Denk aan een verhoogde border, een verhoogd terras of een houten vlonder in de zichtlijn van uw achterdeur die dwars door twee wit gestuukte muren loopt.

– Ook de erfafscheiding mag niet worden vergeten in kleine tuinen. Door deze mee te laten lopen in de juiste lijnen en deze af te wisselen met verschillende materialen voorkomen we dat uw tuin een ‘doos’ wordt.

– Water als spiegel voegt een extra dimensie toe. Wilt u water, maar heeft u

ook (klein)kinderen? Een verhoogde vijver kan uitkomst bieden. Stromend water zorgt voor beleving.

– Kleine tuinen liggen vaak in de schaduw waardoor gras moeite heeft goed te groeien. Ligt uw gras er enkel voor de sier en wordt er niet op gespeeld? We leggen een speciale mos soort of combineren grind met siergrassen.

– Het klassieke idee dat het zitterras aan de woning grenst moeten we misschien wel over slaan. Misschien moeten we wel op 2,5 meter van de woning een muur plaatsen met daarachter een zitterras met loungebanken, een vuurtafel en keukenelementen. Zo ontstaat er een knusse plek waar je, los van de woning, in een totaal andere ruimte kunt verblijven. Door uitsparingen in de muur te maken lichten we een tipje op van de sluier en wordt je geprikkeld om te kijken wat er zich achter de muur bevindt.

– Een juiste manier van verlichten geeft diepte en hoogte aan de tuin. Door bijvoorbeeld een boom achterin uw tuin uit te lichten benutten we de optimale diepte van de tuin. Vanuit huis lijkt uw tuin nog dieper in het donker.

Ontwerpen van kleine tuinen.

Het is ons een doorn in het oog dat kleine tuinen vaak niet verder komen dan bestrating en een stuk gras, “omdat het toch te klein is om er wat mee te doen.” Natuurlijk verzorgen wij dit ook wanneer de klant dat wenst, maar er valt zoveel meer te halen uit kleine tuinen.

De details die in onze aanpak centraal staan komen uitstekend naar voren in kleine tuinen. Elke tuin is maatwerk, maar kleine tuinen betreffen speciaal maatwerk. Uw wensen blijven ons uitgangspunt, maar onze expertise zorgt er voor dat wij veel meer uit uw kleine tuin kunnen halen dan dat u voor mogelijk houdt. Wij verbazen u graag bij het ontwerpen van een kleine tuin. Wij doen wel wat u vraagt, maar niet wat u verwacht.

KLEIN IN FORMAAT, GROOTS IN DETAIL EN BELEVING.